Verslag 2025

Isoleren met koeienpoep en een rijdend afdak op het marktplein. 

Wat zijn er weer veel creatieve ideeën bedacht en ontworpen tijdens de tweede editie van Toekomstlab Hilversum! Leerlingen van het A. Roland Holst College, Gemeentelijk Gymnasium Hilversum en de Villa van AT-scholen bogen zich op 10 juni over 6 ruimtelijke vraagstukken die spelen in en om Hilversum. Ze bedachten een opzet voor een ideaal studentenhuis, een buurthuis van bouwmaterialen uit de natuur, een natuurbrug bij La Place, een menu van lokaal voedsel, een plan voor bomen in de buurt en klimaat-oplossingen voor het marktplein.

Het Toekomstlab Hilversum werd dit jaar voor de tweede keer georganiseerd door Dudok Architectuur Centrum, gemeente Hilversum, Omgevingseducatie Gooi, Vecht- en Eemstreek en Hilversum100. Vooraf waren al gastlessen gegeven over het stationsgebied, hebben leerlingen een bezoek gebracht aan Anna’s Hoeve en bezochten en bedachten zij oplossingen voor herbestemming van religieus erfgoed. 

Wethouder van participatie, Jacqueline Kalk, opende de middag en Sietze Norder, Hilversummer en biogeograaf, introduceerde alle vraagstukken aan de leerlingen. De workshops en voorbereidende gastlessen werden onder andere begeleid door beleidsadviseurs en planologen van de gemeente. Zij waren onder de indruk. “Ik zie echt mogelijkheden die we kunnen toepassen bij de inrichting van het stationsgebied”

Architect Mo Smit ging met de leerlingen aan de slag met natuurlijke bouwmaterialen. Wat kies jij als isolatiemateriaal? “Koeienpoep, daar hebben we heel veel van”

Tiny houses

Tijdens het Toekomstlab waren ook de ontwerpen voor tiny houses te bewonderen waaraan leerlingen van het Roland Holst College vooraf al hadden gewerkt. Zij combineerden dat tot een ideale wijk , gingen op excursie naar de wijk Anna’s Hoeve en kregen een gastles van een planoloog. 

Marktplein

Over het martkplein van Hilversum wordt al jaren nagedacht. Hoe kunnen we de markt en evenementen laten doorgaan maar het plein ook meer vergroenen? De ideeën van de deelnemers werden verbeeld door Bert van der Meer, zoals  een rijdende overkapping met groen dak. Hij tekende ook de ontwerpen die de leerlingen bedachten voor een ideaal studentenhuis, want Hilversum moet ook bouwen voor jongeren. Alle tips, zoals gezamenlijke ruimtes, een bord waarop iedereen taken kan opschrijven (“liever niet in een app, want dat ben je zo weer kwijt”) kwamen terecht in de tekening. De gemeente kan ze zo gebruiken in hun ontwerpenplannen:

Voedsel

Hoeveel kilometer moet een avocado reizen voor die in de supermarkt ligt? De deelnemers aan de workshop voedsel hadden alle producten en afstanden goed gecombineerd. Daarna bedachten ze menu’s van voedsel dat je op 30 minuten fietsen van Hilversum kunt halen. Dat leidde tot superlekkere recepten met producten van boerderijen en oogsttuinen uit Hilversum, Loosdrecht en Baarn.

Bomen in de wijk, wat kies jij?

In een speciaal bomenspel kon je leren welke keuzes er komen kijken bij het planten van bomen in een wijk. De ruimte en de ondergrond met alle leidingen en kabels waren op sommige plekken een behoorlijk beperkende factor. Maar zo gauw ze een plek hadden gevonden, kozen veel leerlingen het liefst voor bomen die alle functies ineen hebben: schaduw, goed voor insecten én vruchten die je kan eten. Lekker, hoor!

Natuurbrug

Bij La Place komt een nieuwe natuurbrug over de weg die tussen twee heidengebieden loopt. De leerlingen maakten tijdens de workshop ecologische verbindingen een prototype voor de nieuwe brug. Na afloop gaf een leerling aan: “bij de inrichting van een natuurbrug moet je echt overal rekening mee houden, zoals schuilplaatsen en beschutting voor de dieren”. Wie weet worden hun adviezen meegenomen in het uiteindelijke ontwerp!

Kortom: een leerzame middag met veel creatieve ideeën en inzichten bij de leerlingen en bij de afgevaardigden van de gemeente. Dit smaakt naar meer, dus volgend jaar weer!